top of page
Anchor 3
Anchor 1

יפוי כח מתמשך
 
עו"ד גיא גולן

מהו יפוי כח מתמשך?

יפוי כח מתמשך הוא מסמך  משפטי חתום מראש בו אנו מסמיכים את מיופי הכח לפעול בשמנו ולבצע עבורנו פעולות,  ברגע שלא נוכל לקבל החלטות בעצמנו, 

יפוי הכח המתמשך מאפשר לנו לתת הנחיות  למיופי הכח כיצד לפעול בענייננו הרפואיים, הרכושיים והאישיים בתרחישים השונים. במסמך אנו יכולים להנחות כבר עתה היכן יטפלו בנו בעת הצורך - בבית, בסיוע מטפל/ת סיעודי או בדיור מוגן; כיצד  לנהוג בכספנו וברכושנו? ומהן הציפיות שלנו בנוגע לטיפול רפואי?.

המסמך מותאם לכל אחד ואחת באופן אישי בהתאם לנסיבותיו האישיות וניתן  ובהתאם להסכמה ולאחריות של מיופי הכח. 

באמצעות יפוי הכח המתמשך אנו יוצרים מעטפת הגנה תומכת לרגע בו נתקשה לקבל החלטות עבור עצמנו מכל סיבה שהיא - מחלות זקנה כגון דמנטיה, מחלה קשה או חו"ח תאונה..   יפוי הכח המתמשך מאפשר לנו למנות מיופה כח אחד או מספר מיופי כוח, למנותם לכלל העניינים או חלקם.

ניתן להחליט על מינוי מיופי כוח חליפיים בהתאם לצורך ולהתפתחויות ולקבוע האם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, במסמך נפרט את היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם, ומי וכיצד יכריעו במקרה של מחלוקת ביניהם.

ככל שנשכיל להיערך מבעוד מועד, כך נבטיח לעצמנו וליקירינו, שקט נפשי ואיכות חיים מיטבית.

מדוע חשוב לערוך יפוי כח מתמשך כבר עתה?

שקט נפשי - הידיעה שסומכים על מי שמונה כמיופה כח, שיטפל בממנה באופן הטוב ביותר ובהתאם לרצונותיו וצרכיו.

שליטה - בניהול ותכנון העתיד. מתן הנחיות לתרחישים שונים, תוך תאום ציפיות מלא עם מיופי הכח. בחירת רופאים ומוסדות רפואיים, הנחיות לגבי הכספים והנכסים.

אחדות המשפחה - חלוקת אחריות בביצוע המשימות ושיתוף פעולה בין מיופי הכח תקרב בינהם ותשמר את הערבות ההדדית של האנשים הקרובים ביותר לממנה.

מענה מהיר בשעת הצורך - כניסה מיידית לפעולה תבטיח רצף כלכלי והמשכיות ותאפשר למיופי הכח שלכם לתפקד מהר וביעילות ולדאוג לכל עניינכם, 

גמישות - בפרק הזמן שבין מועד החתימה ועד לכניסה לתוקף, הממנה יכול להכניס שינויים בהתאם להתפתחויות ועל ידי כך לעדכן את ההנחיות ביפוי הכח בהתאם לשינוי בצרכים ובנסיבות.

יעילות וחיסכון - תהליך החתימה מתנהל כולו מול עורך הדין שמטפל בכל הדרוש להפקדה. בעת הצורך ההפעלה מתבצעת במתן הצהרה באופן מקוון  ואין  צורך לרוץ לבתי משפט. בתקופה בה נעשה שימוש ביפוי הכח המתמשך לא חלה חובת דיווח והגשת דוחות תקופתיים לבתי משפט. 

מה עליי לעשות לצורך עריכת יפוי כח מתמשך ?

יצירת קשר עם עורך דין מוסמך לעריכת יפוי כח מתמשך מטעם משרד המשפטים .

עורך הדין יאסוף את כל המידע הרלוונטי ליפוי הכח ובאמצעות שאלות מנחות תגובש טיוטה ראשונית של יפוי הכח המתמשך.

לאחר שעורך הדין  שוכנע בשיחה אישית שהממנה פועל/ת בצלילות דעת ומרצון, תתקיים פגישה משותפת עם הממנה ומיופי הכח. הפגישה תתקיים במשרדי בקיסריה או  בבית הלקוח.  

בפגישה נעבור יחד על מסמך יפוי הכח המתמשך, נסביר ונדגיש את הוראות החוק ונבצע את כל החתימות הדרושות על גבי המסמך .

המסמך החתום יוגש באופן מקוון לאפוטרופוס הכללי שיבדוק את המסמך, יאשרו וישלח לממנה ומיופי בכח עותק חתום בחתימה אלקטרונית של משרד המשפטים. בשלב זה המסמך מוכן להפעלה.

 

כיצד מופעל יפוי הכח המתמשך בעת הצורך ?

ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקפו במועד בו חדל הממנה להיות מסוגל להבין בדבר, בעניין שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך.

מיופה הכוח ימסור לאפוטרופוס הכללי באמצעות מערכת ההזדהות הממשלתית הצהרה ויצרף את המסמכים הנדרשים כפי שנקבעו ביפוי הכח הנתמשך. האפוטרופוס יוודא שהתקיימו התנאים וייפוי הכח המתמשך יכנס לתוקף.

בנושאים רכושיים – כולם או חלקם, ניתן להפעיל את המסמך בכל מועד שייקבע על ידי הממנה, ללא קשר למצבו.  אפשרות זו נועדה להקל על ההתנהלות השוטפת של הממנה גם כאשר היא  צלול/ה.

איך יודעים שהגיע המועד להפעיל את יפוי הכח המתמשך ?

קובעים ביפוי הכח מראש מנגנון מוסדר, כגון: חוות דעת של הרופא המטפל באותה עת ויידוע של אדם נוסף. אם לא נקבע מנגנון יראו דרושה חוות דעת מומחה. במקרה זה, מיופה הכוח מוסמך לתת הסכמה בשם הממנה לביצוע הבדיקה הדרושה לשם עריכת חוות הדעת.

 

האם מיופה הכח יכול להחליט לבד על כניסתו לתוקף של יפוי הכח המתמשך?

לא ניתן לקבוע כי ייפוי הכוח ייכנס לתוקפו לפי החלטתו של מיופה הכוח בלבד.

 

למי מודיעים על הכניסה לתוקף של יפוי הכח המתמשך ?

מיופה הכוח יידע את הממנה ואת מי שקבע הממנה בייפוי הכוח על התקיימות התנאים לכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח, לאחר מכן יודיע לאפוטרופוס הכללי, ואם הממנה מתגורר אצל קרוב או במעון דרך קבע – יידע מיופה הכוח את הקרוב או את מנהל המעון שבו מתגורר הממנה - לפי העניין.

 

מהן סמכויות מיופה הכח ?

מיופה הכח רשאי/ת לקבל כל החלטה בקשר לעניינים שבייפוי הכוח שאותם היה מוסמך הממנה לקבל.

החוק קובע עניינים הטעונים הסמכה מפורשת בייפוי הכח, כגון: מתן תרומות, מתן מתנות ו/או הלוואות מעל 100,000 ₪ והסכמה לטיפול פסיכיאטרי.

כמו כן, החוק קובע עניינים המחייבים את אישור בית המשפט: עסקאות במקרקעין (לדוגמא מכירת הנכס של הממנה), הסתלקות מעיזבון, ופעולה בסכום העולה על  500,000 ש"ח.

מיופה הכח אינו רשאי בשם הממנה: להמיר דת, למסור ילד לאימוץ, להצביע בבחירות, לערוך צוואה, להינשא, להתגרש או להביע רצון לפי חוק החולה הנוטה למות.

 

מתי פוקע יפוי הכח המתמשך  ?

כאשר אבדה כשירותו של מיופה הכוח.

כאשר מיופה הכוח אינו מעוניין לשמש כמיופה כח ומודיע על כך לאפוטרופוס הכללי.

בכל עת שהממנה רוצה טרם כניסת יפוי הכח המתמשך לתוקף, בכפוף להודעה לאפוטרופוס הכללי.

הביטול נכנס לתוקף ממועד אישור הביטול ואינו חל על פעולות שהתבצעו עד למועד הביטול.

יפוי הכח המתמשך פוקע מעצמו 90 יום לאחר פטירת הממנה.

 

איזה כלים משפטיים נוספים קיימים בחוק  ?

תומך החלטות – תומך החלטות הוא אדם הממונה לצורך סיוע למי שמתקשה בקבלת החלטות ובביצוע פעולות משפטיות. מינוי תומך החלטות יכול להוות חלופה למינוי אפוטרופוס במקרים בהם לא נדרשת שלילת כשרותו המשפטית של האדם הנתמך. תומך ההחלטות מסייע לנתמך לקבל החלטות, ואינו מקבל החלטות במקומו.

מסמך הבעת רצון – מסמך המאפשר לאפוטרופוס (לדוגמא, הורה יחידני לקטין) למנות מראש את האדם שיחליפו כאפוטרופוס במקרה בו יחדל להיות כשיר לשמש בתפקידו מכל סיבה שהיא.

במסמך ניתן לפרט ולתת הנחיות  לאפוטרופוס החליפי כיצד לפעול כל עוד הממנה בחיים.

בית המשפט ייתן עדיפות למינוי שנקבע על ידי הממנה במסמך הבעת רצון, אם ראה שהדבר לטובת הקטין, וינחה את האפוטרופוס המחליף לפעול לפי ההנחיות במסמך הבעת הרצון.

מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס - מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס הוא מסמך משפטי המאפשר לתכנן כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, אם בית המשפט ימנה לנו אפוטרופוס.

  • המסמך ייערך לאחר שעורך הדין אשר עורך את המסמך וידא שהלקוח מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ההנחיות המקדימות למינוי אפוטרופוס.

  • המסמך יכול להתייחס למינוי אפוטרופוס לכלל או לחלק מענייניו הרכושיים הרפואיים והאישיים  של האדם.

  • במסמך ניתן מציינים את זהותו של האפוטרופוס אותו מבקש האדם למנות ונותנים הנחיות מקדימות כיצד עליו לפעול בעניינים השונים.

  • כאשר תוגש לבית המשפט בקשה למינוי אפוטרופוס  מסמך ההנחיות המקדימות ייבחן על ידו והוא יתחשב ברצון האדם כפי שבא לידי ביטוי במסמך, עם זאת,  לבית המשפט נתון שיקול הדעת הסופי האם לתת צו בהתאם להנחיות או לסטות מהן. 

 

מי מעורב ביפוי הכח המתמשך?

הממנה  - כל אדם כשיר מבחינה משפטית, מעל גיל 18 שמסמיך את מיופי הכח לטפל בענייניו האישיים ו/או הרפואיים ו/או הרכושיים, ביום שהוא לא יוכל לטפל בהם בעצמו.

מיופה הכח - כל אדם שאתם סומכים עליו/ה כשיר/ה משפטית מעל גיל 18 שמונה בהסכמה על ידי הממנה וחתם/ה על יפוי הכח המתמשך. ניתן למנות מספר מיופי כח לנושאים שונים וכן אנשי מקצוע כעו"ד או רואה חשבון.

אדם מיודע - כל אדם כשיר משפטית מעל גיל 18 שנתמנה בהסכמה על ידי הממנה. אין לו סמכויות לבצע פעולות עבור הממנה, אך מיופי הכח צריכים ליידע אותו על הפעולות שביצעו בשם הממנה ובהתאם להוראות הממנה.

האפוטרופוס הכללי - גוף השייך למשרד המשפטים. מאשר את הפקדת המסמך שנשלח באופן מקוון על ידי עורך הדין ובעת הצורך נותן אישור להפעילו. 

עורך הדין - רק מי שהוסמך על ידי משרד המשפטים לערוך יפוי כח מתמשך. בפועל, עורך הדין מבצע את כל העבודה הבירוקרטית. פוגש את הממנה ומיופי הכח, מוודא שיפוי הכח נעשה בהתאם לרצון הממנה ולחוק, עורך ומגיש את המסמך.

 

מה ההבדל בין יפוי  כח מתמשך לצוואה ?

 צוואה אינה יפוי כח מתמשך ואינה נועדה להחליפו. ייפוי כוח מתמשך נועד למתן הנחיות מקדימות טיפול בגופנו, ברכושנו ובחיינו האישיים כאשר אנו בחיים, בעוד שצוואה תקפה רק  לאחר פטירתנו. לא ניתן לעשות דבר עם הצוואה כאשר הממנה בחיים.  רק יפוי כח מתמשך או צו שיפוטי יאפשרו לפעול בשמו ולמענו.

 

מה ההבדל בין יפוי כח מתמשך ליפוי כח רגיל/נוטריוני?

יפוי כח רגיל/נוטריוני פוקע ברגע שהממנה מאבד את כשירותו המשפטית. מרגע זה נחסמות בפני מיופי הכח כל הדלתות ולא ניתן עוד לעשות שימוש ביפוי הכח הרגיל/ נוטריוני ולפעול בשם מייפה הכח.  הגופים השונים מקפיאים את כל פעילות הממנה, עד אשר יומצא להם יפוי כח מתמשך ובהיעדרו צו שיפוטי מבית המשפט. 

 

מה ההבדל בין יפוי כח מתמשך לאפוטרופוסות ?

הכלי המשפטי של יפוי הכח המתמשך נועד, בין היתר,  לייעל את מוסד האפוטרופוסות המיושן והמסורבל.  בניגוד למוסד האפוטרופוסות, יפוי כח מתמשך שם את רצון הממנה במרכז  ונותן ביטוי מלא לרצונותיו. 

יפוי הכח המתמשך מאפשר לחלק את האחריות בטיפול בממנה וחוסך ריצות ודיווחים תקופתיים לבית המשפט, לפני כניסתו לתוקף, ניתן לבצע בו בקלות שינויים בהתאם לצורך ולהתפתחויות, הוא נכנס לתוקף באופן מיידי. המסמך מאפשר אחרי פטירת הממנה לבצע התחייבויות של הממנה במשך  90 יום. 

Anchor 2
All Videos

All Videos

צפייה בסרטון
bottom of page